Wednesday 30 May 2012

Intoxicaţia cu apă

Majoritatea tipurilor de intoxicaţii se produc cu substanţe cunoscute ca fiind dăunătoare. Iată o substanţă, vitală vieţii, care demonstrează expresia „ce-i prea mult strică”, chiar poate ucide. Intoxicaţia cu apă este una dintre cele mai rare intoxicaţii.



Consecinţele intoxicaţiei cu apă pot fi, însă, foarte grave. Despre apă nu se mai pot spune multe lucruri noi, este probabil cea mai cunoscută substanţă şi este distribuită în toate compartimentele organismului – sângele conţine apă, toate celulele conţin apă. Când este consumată în exces, apa tulbură echilibrul hidro-electric al organismului, producând hiponatremie, deoarece, odată cu eliminarea apei se va elimina şi sodiu. Acest dezechilibru stă la baza intoxicaţiei cu apă. Consumul normal de apă nu poate produce intoxicaţia cu apă, ci consumul unor cantităţi mari pe o perioadă scurtă de timp. Cele mai importante efecte ale intoxicaţiei cu apă sunt asupra sistemului nervos central, prin dezechilibrul electroliţilor (sodiu), dar va afecta şi inima prin supraîncărcarea sistemului circulator şi indirect prin producerea hiponatremiei.

DL50 sau doza letală de apă ce produce moartea la 50% dintre animalele testate este de 100g/kg.


Consecinţele intoxicaţiei cu apă

Sodiul are funcţii importante în organism – determină presiunea osmotică, intervine în excitabilitatea celulară, menţine echilibrul hidro-electric. Concentraţia normală a sodiului în plasmă este de 150 mEq/L,iar scăderea sub 135 mEq/L se traduce prin hiponatremie. Deci consumul în timp scurt a unei cantităţi mari de apă produce intoxicaţia cu apă prin hiponatremie. Primele semne ale hiponatremiei apar la un nivel al sodiului de sub 110 mEq/L într-un timp scurt (24 de ore) şi se manifestă prin producerea edemului cerebral, însoţit de confuzie, agitaţiei, convulsii, comă şi deces. Afectarea funcţiilor cerebrale a făcut ca apa să fie considerată şi folosită ca „ser al adevărului”, datorită efectelor sale după administrarea în cantităţi mari într-o perioadă scurtă de timp. Hiponatremia afectează şi alte sisteme de organe – sistemul cardio-vascular, cu consecinţe la fel de grave, ce pot duce la deces.


Tratamentul intoxicaţiei cu apă

În cazurile mai puţin grave se limitează accesul la lichide, dar dacă starea este gravă se administrează diuretice pentru a creşte cantitatea de urină eliminată şi a scădea volumul de sânge circulant, concomitent cu refacerea concentraţiei electroliţilor.

Intoxicaţia cu apă este un fenomen rar şi afectează, în special, copiii şi atleţii – aceştia din urmă consumă cantităţi mai mari de apă decât persoanele normale, dar pierd şi mai multă apă. Odată cu eliminarea apei sunt eliminaţi şi electroliţii din sânge, ceea ce produce intoxicaţia cu apă, dacă nu este restabilit echilibrul hidro-electric.


Dieta cu apă

Secretul dietei cu apă este faptul că taie pofta de mâncare şi pe lângă acest lucru reduce celulita, constipaţia şi previne îmbătrânirea. Cu cât bei mai multă apă cu atât vei elimina mai multe toxine din organism. Cam aşa sună dieta cu apă în câteva cuvinte. Dar efectele vor fi supraîncărcarea organismului cu apă, ceea ce produce hiponatremie şi intoxicaţie cu apă – cum a fost cazul unei femei, Jacqueline Henson, ce a consumat 4 litri de apă în câteva ore, în cazul ei, intoxicaţia fiind fatală.


Sursa:
http://www.scientia.ro/biologie/37-cum-functioneaza-corpul-omenesc/3456-intoxicatia-cu-apa.html

No comments:

Post a Comment