Friday 25 March 2016

Degustare #5 Branzeturi cum se .. cuVin CORCOVA&Delaco@TempleBar

Live Blogging

19:00
Temple Bar
Lume buna ...

Asa cum ne-am obisnuit Asociatia Bloggerilor Olteni si Dictionar Culinar continua degustarile vinurilor Oltenesti. Atmosfera frumoasa, putina agitatie inainte ..
19:35

Daniel Botea ne ureaza "Bun Venit", impreuna cu Delaco si Crama CORCOVA in Temple Bar.
Vinurile Oltenesti sunt foarte bune dar foarte putin cunoscute si de aici ne-a venit ideea sa facem evenimente pe aceasta tema.
Asa am inceput Branzeturi cum se cuVin :)

In aceasta seara degustam 6 feluri de branza si 6 vinuri, apoi sa apreciem cum se potrivesc.
Scopul acestei intalniri este si unul educativ, asa ca putem pune intrebari.
19:40
Alin Sintimbrean
Am constatat ca ne-a venit ideea acum 1 an si 5 zile.

Serban Damboviceanu - reprezentantul Cramei CORCOVA, ne-a vorbit cu pasiune si au fost multe momente vesele in prezentarile facute vinurilor.


Podgoria de la CORCOVA se afla in Nordul Mehedintiului, atestata documentar pe vremea lui Mihai Viteazu, apoi pe vremea lui Bibescu,in perioada comunistilor a fost prinsa intr-un IAS.
Au replantat 60Ha de vie. O crama cu cladiri de peste 100 de ani, dar cu tehnologii de ultima generatie.

Sunt soiuri frantuzesti, printul Bibescu a adus la inceputul secolului un enolog francez si acum doar s-a continuat traditia.
Prieten cu Marcel Proust, printul Bibescu chiar l-a ajutat sa-si lanseze primul volum.
Vinul trebuie sa insoteasca mancarea, dar sa nu o acopere. Conteaza aciditatea, gusturile etc.

Si in aceasta seara pornim de la gusturi delicate spre gusturi puternice. Incepem de la vin sec la dulce..

19:47
Alin Sintimbrean ne spune cateva legende despre branzeturi...

1. Prima branza de asta seara este Mozzarela, s-a descoperit in momentul cand o bucata de cas a cazut intr-un cazan cu apa fiarta. Este standard in bucataria italiana. Noi vom gusta Mozzarela cu busuioc si vom bea Sauvignon Blanc. Vinul asta  nu a fost invechit in butoaie, ci a stat in tancuri de inox.
Mozzarela .. iti lasa gustul untos de lapte in gura .. iar vinul sec de culoare auriu deschis, putin intepator, fresh la miros, cu un postgust de coacaze,, te lasa sa visezi ..

2. Urmatoarea branza cu pasta moale - Petit Camembert, a aparut la inceputul sec 18, avand la baza branza Brie.
Chardonnay fermetat in butoaie de stejar. Acidul malic, in acid lactic... am aflat-o si pe asta .. :)
Sticlele inchise la culoare se folosesc pentru a bloca razele ultraviolete, sa nu afecteze vinul pe perioada depozitarii. Sticla sta inclinata in crama pentru ca dopul sa nu se usuce ..

3. Urmatoarea combinatie Maasdam cu Rose. Deci Maasdam cu nuci si merisoare si Rose-ul de CORCOVA este macerat doar 2 ore pentru a extrage foarte putina culoare. Caracter de vin alb cu atribute de vin rosu, cu alte cuvinte in gura vom simti taninii... iar pe piele adierea verii si urmele de briza...

4. Emmentaler cu struguri negri si Corcova Reserve Pinot Noir. Branza se topeste in gura cu strugurele si taninii vinului se echilibreaza. Un duet potrivit, o poveste ce promite finaluri neasteptate.

Alegerea mea a fost urmatoarea pereche :
5. Grana padano, sora mai ieftina a Parmezam-ului, cu piper zdrobit si ulei de masline. Vinul rosu plin Cuvee Racoveanu, cupaj de Cabernet Sauvignon + Merlot cu iz Bordeaux-lez,  Combinatia este una foarte senzuala, plina de intelesuri pentru cunoscatori. Branza are arome puternice, de femeie matura, iar vinul o completeaza ca un cavaler venit pentru a o ajuta sa isi implineasca destinul si sa isi stinga dorul nerostit. Uneori soarta ne scoate in cale exact ceea ce ne este necesar pentru a ne implini... Asa este cazul si acum, cand doua jumatati se intregesc!
Trei cuvinte: "Bun tare ! Bun!"

6. Roquefort care ori iti place .. ori o detesti .. cred  ca Arghezi manca branza deasta cand scria poezii si un vin alb dulce Corcova Dessert, foarte uleios si dulcee dar dulceeeeee Marioaraaaaa...


22:15
Daniel Botea
Urmeaza extragerea la sorti a premiilor serii.


Castigatorii serii ! Felicitari ! sa va bucurati de aceste bunatati !
Multumim Sponsorilor: Delaco si Crama CORCOVA @ TempleBarEu v-am spus acum cateva editii ca suntem din ce in ce mai multi "cunoscatori" :)

Comunitatea creste !


Si ce urmeaza reprezinta munca nestiuta de cateva ore lui Alin Sintimbrean si Corinei Bulubasa, carora apropo's .. nu le-a multumit nimeni !

Eh, eu chiar va multumesc pentru toata munca :


Click pe imagine pentru full size !
Aceasta a fost o parte din galeria foto ! La revedere .. ne vedem luna viitoare ! .

No comments:

Post a Comment